Elektroerozija je bila zelo uporabna za obdelovanje kovin

Že kar nekaj let nazaj, sem med svojimi dnevi šolanja, opravljal študentsko delo, v proizvodnji iz našega kraja, kjer pa smo se ukvarjali z obdelovanjem kovin, predvsem železa. Tako pa mi je to študentsko delo omogočilo, da sem lahko med šolanjem, prihranil, oziroma naredil še nekaj denarja zase, tako da sem si lahko nato s temi prihranki tudi kupil svoj prvi avto.

No med opravljanjem tega dela, pa mi je čedalje bolj fascinanten postajal stroj, ki smo ga imeli v firmi, ki pa je deloval na elektroerozijo. Tako pa je bila takrat elektroerozija kar novost za takšne proizvodnje, tako da nam je ta omogočala, da smo lahko izdelovali zelo natančne izdelke. To pa je nato tudi pomenilo, da, ko se je elektroerozija pojavila v naši proizvodnji, smo dobili kar nekaj novih naročil iz novih firm, ki so potrebovale določene natančne kovinske izdelke, ki pa smo jih sedaj lahko izdelali, saj nam je tukaj lahko elektroerozija še kako pomagala.

Elektroerozija je bila zelo uporabna za obdelovanje kovin

Od začetka, ko pa sem videl ta stroj, pa mi sploh ni bilo kaj dosti jasno, kako deluje. Nato pa sem se malo podučil o temu, ter sem ugotovil, da elektroerozija deluje tako, da se med elektrodo, ki je na samem stroju in pa obdelovalno površino, ustvari razrezovalni tok, ki pa se kaže v obliki iskre. S to iskro pa je nato mogoče razrezovati še tako trdne kovine. To pa nam je prišlo tudi zelo prav, kadar smo imeli opravka s kakšnim toplotno obdelanim železom, ki je zelo trdno, ter bi porabili kar nekaj rezil žag, da bi ga lahko razrezali, med tem, ko pa smo lahko z elektroerozijo to opravili zelo hitro.

Tako pa je bilo to orodje zelo uporabno na naši firmi, ter nam je tudi omogočalo, da smo lahko začeli izdelovati in nuditi, veliko bolj natančne izdelke, kar pa je vodilo v profit za firmo.