Vratne opornice učinkovito zmanjšajo bolečine v predelu vratu

Vratne opornice so se v zadnjih letih dodobra uveljavile v rehabilitaciji po poškodbah in operacijah v predelu vratne hrbtenice. Zelo uporabne so tudi za lajšanje bolečin v vratu, ki nastanejo največkrat zaradi degenerativnih sprememb na vretencih vratne hrbtenice. Vratne opornice starejšega tipa so bile precej neudobne za nošenje, saj so bile narejene iz bolj grobih materialov. Dandanes so narejene iz zelo zračnih in lahkih materialov in so zato tudi zelo prijetne za nošenje. V današnjem času, ko med ljudmi prevladuje sedeč način življenja, je vse več takih, ki imajo težave zaradi bolečin v predelu vratu. Zato ni presenetljivo, da so vratne opornice vedno bolj iskane. Kljub temu pa bi radi opozorili na to, da vratne opornice ne morejo same rešiti vseh težav, ki jih povzroča vratna hrbtenica.

Zelo pomembno je tudi aktivno sodelovanje posameznika, ki mora poskrbeti za dovolj gibanja. V poštev prihajajo predvsem plavanje ter posebne vaje za vratno hrbtenico, ki krepijo vratne mišice ter mišice ramenskega obroča. Obenem pa poskrbijo za njihovo raztezanje. Pri zmanjševanju težav z vratno hrbtenico je pri sedečih poklicih pomembno uvesti kratke aktivne odmore, v katerih oseba naredi nekaj razteznih vaj za vratno hrbtenico.

V podjetjih, kjer so uvedli dejavne odmore, opažajo manjšo odsotnost z dela zaradi težav s hrbtenico. Večina ljudi se prej ali slej sprijazni s tem, da bo morala pri rehabilitaciji ter pri preventivi pred bolečinami v vratu tudi sama aktivno sodelovati. Nekateri pa si še vedno želijo, da bi bili pasivni ter pričakujejo, da jim bodo vratne opornice ter različne masaže odpravile bolečine v vratu. Kljub temu, da so vratne opornice zelo koristen in nepogrešljiv pripomoček pri zmanjševanju in odpravljanju težav z vratom, pa vam lahko potrdimo, da do najboljših rezultatov pride pri tistih, ki so poleg nošenja vratne opornice, pripravljeni tudi sami aktivno sodelovati.