Okusna ajdova kaša z jurčki

Ko pride obdobje gob smo še kako veseli. Komaj čakamo, da si pripravimo jed, kjer bomo uporabili naše nabrane gobe. Po navadi naberemo največ jurčkov in lisičk. No boljši poznavalci pa nabirajo tudi druge gobe. Tako jih lahko pripravimo same ali pa dodamo kakšno jed, kot je recimo ajdova kaša.

Recept iz jurčkov in ajdove kaše:

Na olivnem olju popražimo čebulo in ko čebula postekleni, dodamo jurčke in česen in počasi pustimo, da se praži. Že skuhana ajdova kaša pride na vrsto kasneje. Prej se morajo jurčki dobro popražiti in ko so dobro popečeni jih zalijemo z kropom. Nato pa pride na vrsto ajdova kaša. Ko ste dodali kašo, pa pustite, da se vse skupaj kuha na malem ognju okoli 30 min. Edino, kar vam še ostane je, da si začinite po želji z poprom in dodate malo masla. Ko se vse skupaj kuha 30min je jed pripravljena.

Jed je zelo okusna in v času gob si jo lahko večkrat pripravite. Ker so tako gobe, kot ajdova kaša dobre za naše zdravje.

Lahko pa je pripravljena jed posebej, tako ajdova kaša, kot pripravljeni jurčki na olju in čebuli. In imate ločeno jed, ker ajdovo kašo postrežete ločeno od gob. Nekateri imajo raje tako in si potem sami hrano mešajo med seboj.

Tako vam bo ajdova kaša dvignila in povrnila vašo energijo, je žito, ki ne vsebuje glutena, je dobra, ker nam izboljša krvni obtok.

Kar pa se tiče gob, so težko prebavljive, zato jih ne pojejte veliko. Vsebujejo 1% rudnin, fosfor, kalij, cink, baker, železo. Vsebujejo tudi vitamine, vendar odvisno katere gobe jemo. Gobe nikakor ne smemo pripravljati kot glavno jed, vendar morajo biti vedno, kot dodatek, tako kot smo predstavili tukaj prosena kaša z gobami in prevladovati mora prosena kaša, gobe pa  morajo dati samo okus in jih jemljemo, kot začimbo.