Energetsko varčna toplotna črpalka je ogrevala stanovanje

Pred tremi leti sem zgradila hišo in sem si uredila ogrevanje na drva. Takrat nismo imeli sredstev, da bi stanovanje ogrevala toplotna črpalka, zato smo se odločili, da jo kupimo sedaj. Najprej smo preverili kakšne energetske potrebe imamo za naši hišo, ki je velika sto kvadratov. S tem naj bi prihranili vsaj 70% energije, kot prej, ko smo se ogrevali na drva.

Moj mož se je ukvarjal s strojništvom in se je precej poglobil v nakup in vrsto toplne črpalke, ki bi bila primerna za naše stanovanje. Odločil se je, da bo toplotna črpalka kombinirana s sončno elektrarno za samooskrbo. Tako bi lahko imeli elektriko sami in bi lahko uporabljali razne električne aparate kot pomivalni stroj, televizija, hladilnik in manjši električni aparati. 

Energetsko varčna toplotna črpalka je ogrevala stanovanje

Sončne celice smi namestili na sončno stran strehe, ki je bila običajna dvokapnica. Tako smo lahko namestili deset sončnih celic. Iz zemlje pa je toplotna črpalka pridobivala energijo in poleti hladila stanovanje in pozimi grela. Čez leto dni smo že opazili rezultate in finančno prihranili na energiji. Prav tako sta obe obliki pridobivanja energije okolju prijazni.

Pred nakupom je mož izbral strokovnjaka, ki sta skupaj izračunala vrednosti, ki naj bi jih imela toplotna črpalka za potrebe za elektrike in ogrevanja. Meni je bilo najboljše, da nisem več potrebovala toliko pazit, kdaj se lahko pere perilo. Ker je elektrika postala veliko dražja kot je bila včasih, se je ta naložba res izplačala. Tudi pitno vodo imamo ogrevano in se pri dveh najstnicah več ne kregamo, da ni več tople vode. Poleg tega sončne celice nikakor niso skazile izgleda strehe oziroma hiše ampak so bile lepo vkomponirane v okolje in hišo. Tudi toplotna črpalka je bila estetskega videza in ni zavzela veliko prostora. Danes, ko mineva pet let od investicije, si sploh več ne predstavljam, da se ogrevamo na drva, da uporabljamo klimo in plačujemo električni tok. Postali smo v celoti samooskrbni.